Asker Kyrka

Asker kyrka har fått ny fasad-belysning. I samarbete med Asker Elektriske AS och Luminator AS har Vanpee AS levererat ljus-styrning och programmerat belysningen. Valet föll på en Helvar Digidim 920-gateway, på grund av kombinerat belysnings-protokoll DALI och DMX.

Om Asker kyrka
Asker kyrka ligger inte långt från Skaugumsåsen och Skaugum i Asker. För kunga-familjen på Skaugum är det oftast denna kyrka som kyrko-besöken förläggs till. Framför kyrkan står en staty av kronprinsessan Märtha, gjord av Dyre Va 1957.Kyrkan har 600 platser.

Församlingspräst i Asker är sedan 2014 Tor Øystein Vaaland, tidigare NRK-journalist, programledare i Dagsnytt Atten och generalsekreterare i Rådet for psykisk helse.

Kyrkobyggets historia
Gamla Asker kyrka från 1100-talet, byggd med tjocka stenväggar, brann ned 1878. Ruinerna efter branden revs, men mycket av inventarierna kunde räddas, bland annat altartavlan från 1724 och dopfunten från 1715. Altartavlan föreställer nattverden och är målad av Lars Sivertsen 1724.

En ny, såkallad lång-kyrka, byggd i tegelsten i nygotisk stil, stod färdig på samma plats redan året efter, 1879. Arkitekt var Jacob Wilhelm Nordan. Kyrkan har plats för 500 människor. Sedan dess har flera förändringar gjorts, bland annat för att anpassa den nygotiska stilen till möbler och inredning i barock-stil. Inte minst tack vare bidrag från Tilla och Otto Valstad kunde förändringarna genomföras och kyrkan återöppnas 1930. Dopfunten, predikstolen och marmoreringen vid huvudingången har renoverats.